Zusendung von e-Einladungen zur Vorträgen und Veranstaltungen

Wenn Sie regelmäßig über Vorträge und Veranstaltungen des Instituts benachrichtigt werden wollen, ersuchen wir Sie, die Datenschutz- und Einwilligungserklärung aufmerksam zu lesen.

Die Datenschutzerklärung für diese Anwendung finden Sie hier.

Einwilligungserklärung
Ich erkläre gegenüber der Universität Wien meine ausdrückliche Zustimmung, dass meine persönlichen Daten, nämlich Name und elektronische Kontaktdaten, zum Zweck der Zusendung von Informationen im Zusammenhang mit Vorträgen und Veranstaltungen des Instituts für Ägyptologie verarbeitet werden.

Mir ist bekannt, dass ich meine Einwilligung jederzeit durch Abmeldung des e-Abos durch Zusendung einer e-mail an: vortraege.aegyptologie@univie.ac.at widerrufen kann.

Sind Sie damit einverstanden, folgen Sie bitte dem Link zur Anmeldung.

Vorträge und Veranstaltungen

Leider müssen wir aus gegebenem Anlass den für den 27. April 2020, 18.30h geplanten Vortrag von Mag. Friederike Junge ("Im Auge des Betrachters. Möglichkeiten und Grenzen einer kontextbezogenen Keramikanalyse") absagen.

Wir bemühen uns um einen zeitnahen Ersatztermin und werden sie natürlich umgehend informieren.

18. Mai: Natasha Ayers

Krisztián Vértes (Egyptologist, Senior Artist at the Epigraphic Survey of the Oriental Institute, University of Chicago)

The Digital Evolution of Documenting and Reconstructing Ancient Egyptian Wall Scenes.

Abstract:
After 6 years in the making, the epigraphic documentation of the late roman murals at Luxor temple was finished last year. In my lecture I would like to present a little preview of the results and make the case for why it was necessary for the Epigraphic Survey to develop a rather unusual technique for documenting these unique non-pharaonic remains.
Unfortunately, whatever little remains have been preserved of these wall paintings are in a very fragmentary condition, due to many years of abuse accompanied by the lack of interest in non-Pharaonic remains typical of the last century. Today, most of the Late Roman murals in the chamber are lost, and their remains are exposed to pollution and to the harmful effects of thousands of birds living in the monument. Most of the top layer of the original painting, containing the bulk of the details, is gone; only paint scars are preserved, with very little pigment remaining on the surface. In some instances, these traces do not even form any recognizable features.
Therefore, when the Epigraphic Survey decided to undertake the documentation of these delicate remains, their main goal of epigraphic recording could only be to isolate the visible pigment and to somehow synthetize whatever data could still be detectable on the surface. A unique documentation method had to be developed to carry through this task that combined traditional facsimile with cutting edge digital techniques. The results, that were presented recently at the 12th International Congress of Egyptologists, are the culmination and synthesis of all the remaining visual data, both historical and contemporary, that was still possible to be assembled about this unique fragmentary artwork.

am Montag, 08. Juni 2020; 18.30 Uhr

Hörsaal 6; Franz-Klein-Gasse 1, 1190 Wien